UTurn tips - Mat

Mat och klimat hänger ihop.

Livsmedel står för 1/3 av de globala utsläppen, 1/3!
Världens djurhållning genererar mer koldioxid än alla bilar och bussar.

Vi kommer därför löpande att få inspiration på klimatsmarta rätter av kreativa matkonstnärer. Förslag som panelen är i full färd att testa.

Den här månaden tipsar TV-kocken, matbloggaren och redaktören för @vegomagasinet @mattias_kristiansson om ett par av sina absoluta favoriträtter.

Här är hans egen berättelse om resan till förändring.

"Jag hade faktiskt ingen plan på att bli vegan utan började med en ”köttfri måndag” för att göra något för klimatet. Jag började testa lite olika recept och slogs av hur galet gott allt var.

Sen började jag läsa mer om djurindustrier, om matens påverkan på både miljö, klimat och vår hälsa. Efter några veckor av att ha ätit supergod veganmat och fyllt på med ny information om hur allt faktiskt går till, så var tanken på animaliska produkter inte lika härlig längre… så jag slutade. Först utan en tanke på att bli 100 % vegan, men det visade sig ju mer tiden gick att jag inte behövde eller saknade varken kött eller mejeriprodukter… och nu har jag varit vegan i 10 år!

Till uturn-panelen...och alla andra, hoppas att ni tycker om mina favoritrecept lika mycket som jag och lycka till med er resa mot ett mer hållbart liv!"

Håll tillgodo, snart dyker recepten upp här och tack Mattias för att du delar med dig.

#ettstegitaget #klimatsmartmat #hållbartliv #vegan #vegetarian
Publicerat: 18 aug 2022